Thursday, October 27

Recension: För dem som vill dö

Bara de som en gång känt känslan kan förstå. Andra kan relatera, försöka efterhärma och konstruera samma upplevelse men aldrig känna den som sin egen. Är kärleken verkligen det vackraste livet har att bjuda? Tänk om jag sa att det var döden. Kontroversiellt och destruktivt? Kanske. Men för vissa är det sanningen.

Alex har antagligen en släng av alla problem en människa kan dras med. En destruktiv livsstil som ett resultat av en svår uppväxt, mobbning, bulimi, psykologer på rad, alkohol, självskadebeteende. 

Belle kan lika gärna vara en fantasiskapelse som en verklig emo-tjej som uppfyller alla punkter i stereotyp-listan. Svart hår, Converse, ett snett leende, en överlägsen blick och totalt bristande impulskontroll.

Deras vägar möts och kunde resultera i en kärlekshistoria av guds nåde, men fortlöper mer som en tragisk romans med ödeläggelse hack i häl vilket i sin tur leder till det essentiella - döden. Vilken är din moral? Borde en av sjukdom dödsdömd gammal man få avsluta sitt liv i fred efter egen fri vilja eller är det rätt av samhället att hålla honom kvar i lidandets limbo? Belle har svaret och Alex är inte sen att följa i hennes spår. Liv efter liv; vems är rätten att leka gud om gud själv inte fyller sin roll? 

Berättelsen ger mig ett helt nytt perspektiv - att omslutas av mörker, hämnd, skräck och totalt osympatiska karaktärer. Något nytt som tilltalar mig, kanske igenkänning från mina tidiga tonår med svåra och tunga känslor. Jag brukar oftast läsa "klassisk" skönlitteratur som den av nobelpristagare och njuter av underbart formulerade meningar med rika beskrivningar och ett enormt djup som går att analysera i evigheter. Här har jag hittat min motpol och nya vän, med ett vråldjup formulerat i korta meningar varvade med långa i ett avskalat språk, som ibland ger mycket att önska, men berättelsen bär och går igenom mig som en ångvält detta till trots.

Att läsa något man inte trodde att man skulle vara intresserad av och blir motbevisad är fantastiskt! Om du vill bli hänförd och bortrövad till det mörkaste och ifrågasätta din moral - läs "För dem som vill dö" av Mattias Jardstedt!


En saga som skrämmer; den är verklig.
En skönhet som förgör; den är sann.
Det pratas om döden; man kan inte alltid välja livet.
Marken finns inte alltid under dina fötter; ibland gapar vråldjupet.

En duva, guiden; en kvinna, förförerskan; en man, räddaren?

Det nödvändigaste: nöden och mörkret; lyckan och hoppet; förtvivlan och förvirring.

Du kan falla mot dammens botten och aldrig nå ytan; stå på muren och dyka mot mörkret; brinna i natten där ingen ser dig.

No comments:

Post a Comment